Groepsvisie
Elk lid van ons groepje heeft zijn individuele visie uitgeschreven op het huidige klimaatbeleid in Nederland. Deze individuele visies worden met elkaar vergeleken en hieruit trekken we een groepsvisie op de huidige klimaataanpak in Nederland.
Individuele visies:
Sil Oeldrich:
"Ik denk dat wat er op het moment wordt gedaan om de klimaatverandering aan te pakken in Nederland heel goed is. Sowieso is alles wat er tegen de klimaatverandering gedaan wordt goed. Ik vind alleen dat er nog wat meer maatregelen komen. Of in ieder geval dat de maatregel juist wordt doorgevoerd. Plastic tasjes worden nog steeds verkocht, alleen moet je er nu voor betalen. Dat voorkomt natuurlijk een groot deel van het onnodig plastic verbruik, maar in mijn ogen nog niet genoeg. Ik werk zelf bij een supermarkt en zie toch dat veel mensen ook voor hele kleine boodschappen al zo´n tasje wordt gekocht, omdat het “toch maar 25 cent kost”.
Er zijn gewoon nog veel dingen die verbeterd kunnen worden om zodoende de klimaatverandering aan te pakken, maar het blijkt in ieder geval dat de overheid er wel bezig mee is.
Ik vind ook dat mensen zelf wat bewuster mogen worden over het probleem. Het is toch onze wereld die we ook graag schoon willen doorgeven aan onze (eventuele) kinderen, kleinkinderen enzovoorts. We hebben met ze allen te maken met dit probleem, dus moeten we er ook allemaal iets voor laten."
Melanie Rijgersberg:
"Naar mijn mening zou Nederland zeker meer moeten doen aan de aanpak tegen klimaatverandering. Zo zijn er rechtszaken tegen de Nederlandse staat geweest over de vermindering van CO2 uitstoot, maar of die doelstellingen worden bereikt is nog een vraag. Zo overschreed Nederland voorheen altijd de Europese normen voor de luchtkwaliteit. Hoewel de luchtkwaliteit al een beetje is veranderd is het nog steeds niet optimaal. Ook vind ik dat Nederland het klimaat een beetje achterstelt en nog steeds niet genoeg doet om te helpen.
Ook zouden we meer gebruik kunnen maken van duurzame producten. Hier moet dan wel in worden geïnvesteerd, maar je krijgt er uiteindelijk wel wat voor terug.
We zijn inmiddels wel goed onderweg met het klimaatakkoord van Parijs en de klimaatagenda, maar of dit allemaal ook kan worden behaald moeten we nog maar zien. We zouden allemaal moeten helpen en hopen dat we het samen kunnen verbeteren."
Mees de Boer:
"Ik vind het huidige klimaatbeleid prima. Ik behandelde als actor de politieke partijen. Het klimaatbeleid van de VVD sprak me meer aan dan dat van de ChristenUnie. De balans die de VVD probeert te houden tussen de economie en het klimaat vind ik zeer positief. Het is niet goed als je je alleen maar richt op de groei van de economie, maar als je uit alle macht het klimaat wil verbeteren kan je als individueel land wel eens financieel de dupe worden."
Noëlle Koomen:
"Naar mijn mening moet Nederland er meer aan doen om het klimaat te verbeteren. Volgens de Enviromental Performance (EPI) Index van de universiteit Yale staat Nederland op de 36e plek. Veel andere Europese landen, met name de landen in noord Europa, doen het veel beter dan wij. Zoals meneer Van Ierland al aangaf, hebben we de ingrediënten voor een schonere samenleving, maar deze moeten wel gebruikt worden. Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 5,9 procent. Terwijl dit in Finland, eerste op de EPI-index ranglijst, zo’n 40 procent is. Het kan dus veel beter.
Door meer subsidie te geven op duurzame producten, worden deze goedkoper, en dus aantrekkelijker. Een duurzaam product is een investering: het is duur om aan te schaffen, maar later heb je er nog veel profijt van.
Er is een goed begin, namelijk de klimaatagenda en het klimaatakkoord van Parijs, maar de afspraken kunnen strengen. Het milieu gaat ons ten slotte allemaal aan."
Groepsvisie:
Uit de individuele visies kunnen we één belangrijke collectieve mening trekken: het aanpakken van de klimaatverandering is goed. De een vindt dat deze aanpak op dit moment in Nederland wel prima is, terwijl de ander vindt dat er nog te weinig aan gedaan wordt. Er worden verschillende eventuele oplossingen en verbeterpunten genoemd bij de individuele visies, zoals bijvoorbeeld het investeren in duurzame producten. In de individuele visies is het wel duidelijk wie welke actor heeft onderzocht. Er worden veel voorbeelden genoemd die duiden op de verschillende visies van de actoren. Er wordt één klein kritiek punt genoemd op de aanpak, namelijk dat het niet te veel moet worden, omdat dat financieel heel negatief kan gaan werken voor een land. Voor de rest zijn we het allemaal redelijk met elkaar eens.
Wij vinden het aanpakken van de klimaatverandering goed. Nederland is volgens ons heel goed op weg om dit zo goed en zo veel mogelijk te doen. De klimaatverandering is een probleem waar iedereen last van heeft/kan gaan krijgen. We weten niet hoe lang onze wereld op deze manier nog kan blijven bestaan. Om onze wereld door te kunnen geven aan onze nakomelingen vinden wij dat we met ze allen moeten meewerken om de klimaatverandering aan te pakken. Dit vergt investeringen van ons in bijvoorbeeld duurzame producten, maar uiteindelijk zal dit het volgens ons allemaal waard zijn. Wat er op het moment in Nederland wordt gedaan om de klimaatverandering aan te pakken, is volgens ons al heel goed, maar het kan natuurlijk altijd beter!
Maak jouw eigen website met JouwWeb