Basisvragen:
- Hoe lang bestaat deze organisatie al? Sinds 1971
- Hoe lang werkt u al voor deze organisatie? Sinds 2 jaar
- Wat is uw functie binnen deze organisatie? Jongerenorganizer bij mobiliteit en coordinator van JMA (Jongeren Milieu Actief, de jongerenorganisatie van Milieudefensie)
Interviewvragen:
- Op wat voor manieren probeert deze organisatie te helpen bij de aanpak van het klimaatverandering?
We proberen via bewegingsopbouw, mensen uit de samenleving met ons mee te krijgen zodat we druk kunnen uitvoeren op bedrijven en de politiek om zo bepaalde klimaatstandpunten er doorheen te krijgen
2. Welke doelgroep proberen jullie te benaderen? En hoe doen jullie dat?
We benaderen doelgroepen waarvan wij denken dat ze eerder geneigd zijn om aan 'onze kant' van het verhaal te staan. Dit is per campagne verschillend. Zelf probeer ik jongeren bij het werk te betrekken. Dat zijn nu voornamelijk jongeren die zich al druk maken om het klimaat, over de drukte in de stad, die politieke affiniteit hebben, etc. Verder werken we de ene keer samen met vakbonden, de andere keer met boeren, etc.
3. Wat heeft deze organisatie tot nu toe kunnen betekenen voor het klimaat?
https://milieudefensie.nl/onsverhaal/geschiedenis
- Hoe bekostigd deze organisatie de werkzaamheden?
Deels uit ledencontributies en donaties, en deels uit subsidies
- Hoe denkt u dat burgers kunnen helpen bij het verbeteren van het klimaat?
Wij geloven dat de verandering juist van 'onderop' komt. Met een bottom-up approach hopen wij de mentaliteit van burgers te doen veranderen en hen met ons mee te nemen in de omschakeling naar een eerlijke, klimaatgerechtigde wereld. Samen met burgers laten wij zien dat er heel veel mensen die zich zorgen maken.
- In hoeverre denkt/ hoopt u dat deze organisatie het klimaatprobleem bekend heeft kunnen maken onder de burgers? En hoe hebben jullie dat tot nu toe gedaan?
Samen met talloze organisaties hebben we de laatste het klimaatprobleem steeds meer op de kaart weten te zetten. We zien klimaatverandering zelf als een abstract iets en koppelen onze acties daarom aan urgente dingen die dichterbij staan. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iets slecht is voor je gezondheid of voor je portemonnee. Uiteindelijk zijn al die acties ook goed om klimaatverandering tegen te gaan maar is dat bijna nooit onze hoofdboodschap.
- Wat zou deze organisatie graag anders willen zien aan de aanpak van Nederland tegen de klimaatverandering?
Wij zouden graag drastischer beleidsmaatregelen zien die eerder voltooid moeten zijn dan wat nu in beleidsstukken staat.
- Wat zijn een paar doelen die jullie komende jaren hopen te bereiken?
Dit is bijvoorbeeld: 1. per direct over naar gasloos wonen voor nieuwbouw, 2. een principe waarbij de vervuiler betaalt en 3. binnen vier jaar geen nieuwe auto's meer die op fossiele brandstoffen rijden (i.p.v. pas in 2030).
- In hoeverre hoopt/denkt u dat de visie van deze organisatie haalbaar is? En wat is daar voor nodig?
De visie van Milieudefensie wordt soms door mensen als vrij radicaal gezien maar dat is nodig om een lange termijn visie klaar te leggen waar mensen aan kunnen wennen. De visie is ook haalbaar omdat het noodzakelijk is. Daarvoor hebben we wel meer politieke wetten nodig om bedrijven aan te pakken.
- Als u het zelf mocht bepalen, hoe zou u de klimaatverandering aanpakken?
Ik denk dat je duizend manieren kunt verzinnen om klimaatverandering aan te pakken dus ik ben wel tevreden met hoe het nu gaat.
Maak jouw eigen website met JouwWeb