Artikel Urgenda
Volgens Sander van Egmond, senior projectleider energie en klimaat, probeert Urgenda door middel van verschillende projecten uit te voeren in samenwerking met bedrijven en burgers een deel uit te maken aan de aanpak van de klimaatverandering. Door deze projecten hoopt Urgenda niet alleen de bedrijven, maar ook de burgers te bereiken. Een voorbeeld van een recent opgezet project is de woon-werkverkeer wedstrijd. Het doel van deze wedstrijd is dat de werknemer die op de groenste manier naar werk komt heeft gewonnen. Zo stimuleert Urgenda werknemers om bijvoorbeeld samen te reizen, wat minder schadelijk is voor het milieu. Ook spande Urgenda in 2013 een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. Urgenda was het niet eens met de doelstellingen van de staat over de klimaatverandering, omdat ze vonden dat ze de doelstellingen ‘’te makkelijk’’ vonden en niet snel genoeg effect zouden hebben. Urgenda wilt dat er in 2020 40% minder CO2- uitstoot is dan in 1990. In 2015 deed de rechter uitspraak en daar kwam uit dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 minstens 25% lager moet zijn dan in 1990. De Staat was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep, waarbij Urgenda alsnog de zaak won. Urgenda heeft al deze projecten en de campagnes weten te bekostigen door middel van sponsoren zoals de Postcodeloterij, maar ook door donateurs en door middel van projecten. Als Urgenda samen aan een project werkt met bedrijven dan betalen de bedrijven daar ook aan mee. Urgenda heeft het klimaatprobleem bekend weten te maken onder de burgers door middel van campagnes. De meest recente campagne heet ‘Kies voor het klimaat’ dit is een campagne waar meneer Van Egmond zelf ook aan meewerkt en met deze campagne proberen ze duidelijk te maken dat klimaatverandering iedereen aan gaat.
Wat vooral opviel uit het interview was dat meneer Van Egmond veel toe verwees naar het door hun geschreven boek ‘Visie 20130’. In dat boek staat een duurzame agenda over energievoorzieningen in 2030 met een duidelijk stappenplan over hoe zij dat zouden willen aanpakken. Wat nog meer opviel was dat Urgenda de samenwerking met de burgers heel erg belangrijk vond. Daarom is hun slogan ook ‘’Samen sneller duurzaam’’. De burgers zouden volgens Urgenda kunnen meehelpen door bijvoorbeeld minder vlees te eten, huizen beter te isoleren of door zuinige producten te gebruiken, zoals een zuinigere wasmachine. Volgens meneer Van Egmond is de visie van Urgenda wel haalbaar, maar het kan altijd dat het niet gehaald zal worden. Het vergt namelijk veel medewerking van zowel de overheid als de burgers. Zo gaf meneer Van Egmond een bijzonder voorbeeld: ’’Veel mensen zijn het niet eens met de grote hoeveelheden vluchtelingen die nu naar Nederland komen, maar als de temperatuur blijft stijgen door de klimaatverandering, worden sommige gebieden onbewoonbaar. Hierdoor zullen er nog meer vluchtelingen komen. Klimaatverandering gaat ons dus allemaal aan.’’ Hier ging meneer Van Egmond verder op in en zei: ‘’De enige manier waarop we de klimaatverandering kunnen aanpakken, is door het samen te doen.’’ Aldus de klimaatverandering gaat ons allemaal aan en daarom zouden wij ook allemaal de handen uit de mouwen moeten steken.
Samenwerken: het proces waarin individuen, groepen en/of staten relaties vormen om hun handelen op elkaar af te stemmen voor een gemeenschappelijk doel.
Het kernconcept samenwerken hoort overduidelijk bij de actor ‘ belangengroepen’. Organisaties hebben altijd hulp nodig van anderen, zoals de burgers, bedrijven en de overheid. De organisaties hebben deze mensen allemaal nodig om hun doelen te kunnen realiseren door te helpen met de kosten, zoals donaties of door de bedrijven die meewerken met projecten. Ook zijn de burgers, bedrijven en de overheid nodig om meer effectief te kunnen werken. Als er meerdere mensen helpen bij het behalen van de doelen gaat het ten eerste sneller en heeft het daarnaast ook meer effect dan dat een klein aantal mensen meehelpt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb