Interview

Basisvragen:

  1. Wat is uw geslacht?

Ik ben een vrouw.

  1. Wat is uw leeftijd?

Ik ben 46 jaar.

  1. Wat voor opleiding(en) heeft u genoten?

Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht van 1992 tot 1998.

  1. Wat heeft u gedaan voor u de politiek in ging?

Ik werkte na mijn studie drie jaar als Junior beleidsmedewerker MO Groep. Daarna ben ik vijf jaar gaan freelancen als kunsthistoricus.

  1. Hoe lang zit u al in de politiek?

Ik zat van 2002 tot en met 2010 in de gemeenteraad van Veenendaal voor de ChristenUnie. Van 2007 tot 2012 was ik tevens Statenlid ChristenUnie in de Provincie Utrecht. Sinds 2012 zit ik in de Tweede Kamer met als portefeuille:

Landbouw en Natuur

Energie             

Infrastructuur en Milieu

Cultuur

Volksgezondheid (care)

Interviewvragen:

  1. Kunt u kort het klimaatbeleid van de ChristenUnie beschrijven?

De ChristenUnie is hoopvol over de duurzame toekomst van Nederland. Een schone en circulaire economie levert veel op voor ons en voor volgende generaties: een gezondere lucht, een beter klimaat en een sterkere economie. Met onze innovatieve bedrijven en hoogwaardige kennis hebben we een uitstekende uitgangspositie om duurzame koploper in de wereld te worden.

Wij willen zo snel mogelijk af van olie, gas en kolen en ruim baan voor schone energie. Energiebesparing in de industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit wordt topprioriteit. Auto’s zonder uitstoot en energieneutrale huizen worden de norm. Materialen die de schepping ons geeft willen wij niet verspillen, maar terugwinnen en hergebruiken. Wij kiezen voor de bescherming van waardevolle natuur en een verantwoorde omgang met ruimte en landschap in Nederland.

  1. In hoeverre onderscheidt het klimaatbeleid van de ChristenUnie zich van andere politieke partijen?

De ChristenUnie wil veel sneller dan andere partijen maatregelen nemen tegen de klimaatverandering. In plaats zich alleen te richten op de doelen voor 2030 wil de ChristenUnie ook tussendoelen, die elke vijf jaar gecontroleerd worden. Ook richt de ChristenUnie zich meer dan andere partijen op huizen die klimaatneutraal worden.

  1. In hoeverre is het klimaatbeleid van de ChristenUnie haalbaar en wat vergt dat van de burger?

Veel van onze maatregelen richten zich op de burger en zijn omgeving. Zo kunnen burgers zelf initiatief nemen als het gaat om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op hun huis. Ook afvalscheiding staat hoog op de prioriteitenlijst van onze partij. Daar hebben de burgers vanzelfsprekend een grote invloed op door zelf bewuster afval te scheiden. Als er in de komende kabinetten genoeg financiële ruimte is voor klimaatverbetering als in dit kabinet zijn de doelen zeker haalbaar.

  1. Merkt u dat als het over klimaat gaat de VVD als grootste partij ook de meeste invloed heeft in de Tweede Kamer?

Ze hebben vanzelfsprekend de meeste zetels en dat is een groot voordeel bij het stemmen over bepaalde moties en amendementen. Verder zaten en zitten ze in de coalitie, waardoor ze ook de mogelijkheid hebben om de andere partijen in het kabinet te overtuigen van hun mening en zo een meerderheid bij stemmingen te krijgen. Dit zal bij het klimaat net zo zijn als bij andere vraagstukken.

  1. Op welke manier kan de ChristenUnie zo veel mogelijk invloed uitoefenen in de Tweede Kamer met vijf zetels?

Nu de ChristenUnie in de coalitie zit kan de partij ook met het relatief kleine aantal zetels invloed hebben in de Tweede Kamer. Dit is een zeer groot voordeel want met vijf zetels maak je alleen het verschil als je andere partijen mee kan krijgen in je eigen standpunten.

  1. In hoeverre bent u van invloed op het klimaatbeleid van de ChristenUnie?

Als Kamerlid van de ChristenUnie ben ik lid van de fractie en het klimaatbeleid van de ChristenUnie is een gezamenlijk standpunt, zoals dat ook in ons verkiezingsprogramma is opgenomen. Wel geef ik de uitwerking van dat gedachtegoed mede vorm door mijn bijdrage aan debatten, het indienen van moties en amendementen, het afleggen van werkbezoeken etc. Ook heb ik vorig jaar GroenGelovig georganiseerd (www.groengelovig.nl), waarbij ik christenen die zich inzetten voor de zorg voor de schepping (waaronder klimaatbeleid) verenigd heb. Samen hebben we toen de Groene Belofte ondertekend.

   7. De formatie is nog in volle gang, en dus zullen er compromissen worden gesloten. Is de ChristenUnie bereid om bijvoorbeeld het eigen risico te bevriezen ‘in ruil’ voor klimaat verbeterende maatregelen?

Dit is voor ons een moeilijke kwestie. Wij vinden het erg belangrijk dat de volgende generatie op een leefbare planeet kan leven. Daar willen wij graag voor zorgen. Maar zoals jij al aanstipte vinden wij het ook belangrijk om het eigen risico te verlagen, vanwege het belang van naastenliefde: de gezonden betalen voor de zorg van de zieken. In dit soort gevallen is er in Nederland een traditie van compromissen sluiten. Zonder dat zou de formatie nog veel langer hebben geduurd en wij willen dus ook meewerken met die compromissen. Over deze kwestie gesproken: wij zullen ervoor zorgen dat deze kwesties niet tegenover elkaar komen te staan, want we vinden ze gewoonweg te belangrijk om er zomaar in te ruilen voor een pluspunt.

  1. Op sommige punten, zoals voltooid leven en orgaandonatie, staan de ChristenUnie en D66 lijnrecht tegenover elkaar. Op welke manier wordt gezorgd dat de twee partijen toch één front kunnen vormen als het gaat over klimaatverbeteringen?

Dat is een stukje professionaliteit wat bij de landelijke politiek komt kijken. Er is geen tijd om persoonlijke belangen voor het landsbelang te stellen. Natuurlijk kunnen er wel eens heftige discussies worden gevoerd over bepaalde punten die voor onze partij heel belangrijk zijn. Maar de volgende dag moet je weer met frisse zin naar de vergaderingen gaan en kunnen samenwerken met je ‘tegenstander’ in de discussie van de vorige dag. Daar is jouw voorbeeld geen uitzondering op.

  1. Op de site van de ChristenUnie staat dat de partij in zoveel mogelijk kwesties God wil betrekken, maar dat de Bijbel geen politiek handboek is voor het oplossen van problemen van deze tijd. Valt de klimaataanpak onder de tweede categorie, of wordt ook bij deze kwestie God betrokken?

Met de opmerking dat de Bijbel geen politiek handboek is voor het oplossen van problemen van deze tijd bedoelt de partij dat niet elk wissewasje moet worden opgelost met een Bijbel in je broekzak. We houden echter wel altijd de standpunten van de partij in de gaten. Deze zijn voor het grootste deel gebaseerd op de Bijbel. Bij het klimaat komt dit ook naar voren. De ChristenUnie wil de klimaatproblemen tegengaan met harde maatregelen. Dit komt omdat we van mening zijn dat we voorzichtig moeten zijn met de Aarde die door God aan ons is geschonken. Hij heeft hem geschapen en het is onze taak hem goed te onderhouden.

  1. De ChristenUnie is natuurlijk gevormd uit twee partijen die al langer bestonden, maar de partij zelf bestaat pas sinds 2000. De klimaatproblemen werden in de loop van het vorige decennium een belangrijke politieke kwestie. Wat voor invloed hebben deze twee zaken op de progressieve klimaatvisie van de ChristenUnie?

Ik snap wat je suggereert. De ChristenUnie was net een beetje aan het afstemmen waar het stond qua standpunten en dat kan zorgen voor een frisse blik op nieuwe kwesties. Je vergeet echter het volgende: de klimaatproblemen waren voor elke partij nieuw. En hoewel die partijen al wel ingesleten standpunten hadden, moesten ze voor de klimaatproblemen weer een heel nieuw standpunt bedenken. De ChristenUnie heeft bij dat nieuwe standpunt de Bijbel als basis gebruikt en kwam zo uit op een progressief klimaatbeleid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb