Interview
Basisvragen:
- Wat is uw geslacht?
Man.
- Wat is uw leeftijd?
45 jaar.
- Wat voor opleiding(en) heeft u genoten?
Ik heb bedrijfseconomie en commerciële economie, marketing en management gestudeerd.
- Wat heeft u gedaan voor u de politiek in ging?
Ik heb na mijn studie zo’n zeven jaar voor verschillende ICT-leveranciers gewerkt. Ik begon in 2005 voor mezelf als makelaar in onroerende goederen.
- Hoe lang zit u al in de politiek?
Ik begon in 2006 in Buren als gemeenteraadslid. Dit heb ik tot 2011 gedaan. In 2011-2012 was ik fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten van Gelderland.. Ik zit sinds 2012 in de Tweede Kamer.
Interviewvragen:
- Kunt u kort het klimaatbeleid van de VVD beschrijven?
Klimaatverandering is gaande. De extremen worden heviger en de negatieve gevolgen zijn groot. Oplossingen zijn niet eenvoudig. Via het regeer- en energieakkoord wordt inmiddels flink geïnvesteerd (miljarden) om te komen tot meer duurzame energie. Maar de reductie van broeikasgassen vraagt meer. De VVD wil niet de maatschappelijke impact uit het oog verliezen. De politiek is aan zet om keuzes te maken. Een belangrijke sleutel tot vooruitgang op het gebied van klimaat ligt volgens de VVD binnen de samenleving zelf: bedrijven, wetenschap en individuen die samenwerken, moderniseren, werken aan innovatie en het verspreiden van kennis. De overheid neemt belemmeringen weg en stimuleert ondernemerschap en innovaties die ons verder helpen. Het is belangrijk om het internationale perspectief voor ogen te houden. De VVD let daarbij ook op het draagvlak in de samenleving en de portemonnee van de hardwerkende burger, voor nu en in de toekomst. De VVD heeft vertrouwen in het feit dat de mensheid een antwoord zal (moeten) vinden. Ondertussen kan iedereen elke dag zelf een bijdrage leveren aan minder uitstoot. Het einddoel is voor iedereen vrijwel gelijk; een leefbare aarde. We hebben er immers maar één! Als het gaat om klimaatbeleid heeft de VVD één doel: reductie van broeikasgassen. Het EU-ETS waarmee een markt voor koolstofrechten is ontstaan, is het middel om dit doel te bereiken. Een hoge prijs is nooit een doel op zich geweest. Het gaat immers om kostenefficiënte oplossingen. Bij een hogere prijs zullen bedrijven eerder hun uitstoot verminderen en sneller innoveren en besparen. In het verleden zijn door de Europese Commissie echter zoveel gratis rechten uitgedeeld dat, tezamen met de economische crises, een overschot aan rechten is ontstaan en de prijs is gedrukt. Zaak is dus om het emissiehandelssysteem te versterken en vertrouwen terug te brengen in het marktsysteem. Voor andere sectoren (landbouw, mobiliteit, huizen en kantoren) voeren we bronbeleid (d.w.z. eisen stellen aan uitstoot bij fabrikanten of productie, dat werkt daar het beste).
- In hoeverre onderscheidt het klimaatbeleid van de VVD zich van andere politieke partijen?
De VVD krijgt sterk naar internationale component. Concurrentiepositie behouden of versterken staat daarin voorop, net als behoud van welvaart, vrije keuzes e.d. Zonder welvaart, geen milieuwinst! Je kunt het ook nooit alleen. Daarvoor zijn we te klein. Ook kijken wij er naar betaalbaarheid en wat echt effectief is in tegenstelling tot sommige andere partijen die vooral symbolen benoemen of willen ingrijpen in je levensstijl. Ik wil niet bepalen wat iemand eet, of die open haard stookt, of liever fietst dan met de auto gaat. We zijn positief, willen innovatie, een gelijk speelveld.
- In hoeverre is het klimaatbeleid van de VVD haalbaar en wat vergt dat van de burger?
VVD klimaatbeleid is het meest slimme en biedt meeste effect voor je belastinggeld. De burger merkt er minder van omdat we eerste de grote uitstoot aanpakken en werkgelegenheid en innovatie stimuleren. Uiteindelijk krijgt de burger wel de rekening, want het zal geld gaan kosten, maar als het aan ons ligt, zo min mogelijk, maar wel effectief is. Beter is de grote slag te slaan bij de grote vervuilers, zoals in de industrie.
- U heeft bedrijfseconomie en commerciële economie gestudeerd. Kunt u bij de VVD vanuit die economische achtergrond werken als het gaat over het klimaatbeleid?
Ja, dat geeft een groot voordeel. Je kijkt niet per se vanuit milieuproblematiek tegen iets aan, maar probeert kansen te vinden voor een win win tussen economie en milieu. Die vaak ook uitstekend samengaan. Dat is de uitdaging. Zo komen er banen in de milieusector bij, wordt geld verdiend met afvalverwerking, wordt onze leefomgeving steeds schoner en ook internationaal zijn we leidend met oplossingen voor waterproblematiek of voedselvoorziening.
- Heeft de VVD als grootste partij ook de grootste invloed op de klimaataanpak en de Klimaatagenda van Nederland, groter dan bijvoorbeeld de ChristenUnie?
Ik denk het wel. De VVD heeft meer invloed gehad omdat ze deel uitmaakte van de coalitie en bewindspersonen leverde. Maar ook andere partijen hebben zeker invloed en kunnen belangrijke punten inbrengen en realiseren. Het gaat erom dat je samenwerkt.
- Op welke manier kan de VVD zo veel mogelijk invloed uitoefenen in de Tweede Kamer met 33 zetels?
Door goed samen te werken met iedereen. Door de argumenten te gebruiken die ook anderen helpen en door de meest verstandige lijn te kiezen waarbij je je eigen uitgangspunten niet uit het oog verliest.
- Op de site van de VVD staat dat Nederland zich strikt moet houden aan Europese milieunormen, maar zelf geen extra regels moet verzinnen. Dit klinkt logisch, maar een partij als GroenLinks heeft veel strengere klimaateisen. Dit komt uiteraard omdat GroenLinks links is en de VVD rechts. Maar wat is de motivatie van de VVD om geen extra inbreng te hebben op de klimaatverandering?
de VVD is rechts-liberaal. Wij kijken ook verder dan alleen Nederland. Klimaat is een wereldwijde opgave. Het liefst stemmen we ons beleid dus ook af op Europese normen, want dat werkt het beste. Voorbeeld luchtkwaliteit; lucht houdt zich ook niet aan grenzen. Als het vies is in het Ruhrgebied, op de Noordzee of België hebben wij er ook last van. Met broeikasgassen geldt dat ook. Dus daar verminderen waar het meeste effect heeft. Extra nationale regels werken in een open economie als de onze ook slecht. De kans dat grote bedrijven verhuizen naar andere plekken waar mindere eisen worden gesteld is aanwezig. Daar schiet niemand iets mee op. GroenLinks denkt daar anders over.
- De formatie is momenteel nog in volle gang. Aangezien de VVD onderhandelt met de klimaatprogressieve partij D66 zullen er compromissen moeten worden gesloten. Is de VVD bereid om ‘extra regeltjes’ in te voeren over het klimaat in ruil met afspraken over bijvoorbeeld een streng immigratiebeleid?
Suggestieve vraag. Dit veronderstelt dat wij klimaatconservatief zijn en dat is zeker niet het geval. Dit kabinet zal het meest groene kabinet ooit worden, ongeacht wie met ons meedoet. We onderhandelen over van alles en het uitruilen van belangen kan. Zo kun je iets weggeven dat je meer pijn doet en in ruil iets binnenhalen dat je graag wilt. Welke uitruilen zijn gemaakt horen we later bij het regeerakkoord, wat een groot verhaal is met compromissen en winst en verlies, maar per saldo goed voor NL én kans rekening op een meerderheid zodat er ook echt wat kan veranderen. Omdat de partijen zo uiteenlopen, kost dat tijd.
- Het standpunt van de VVD is dat al die ‘extra regeltjes’ de economie zouden belemmeren. Wat heeft de partij dan voor plan als in de tweede helft van deze eeuw de fossiele brandstoffen opraken?
Wij geloven sterk in innovatie. Fossiel raakt niet zo snel op als eerder voorspeld werd. Toch schakelen we om naar een meer duurzame economie en dat is ook verstandig. Het maakt je minder afhankelijk van import van energie van landen als Rusland of uit het Midden-Oosten. Daarnaast biedt het kansen voor nieuwe werkgelegenheid. Met regeltjes help je ons land niet veel verder. Met innovatie en het wegnemen van (onnodige) en belemmerende regelgeving wel. Denk aan afval weer grondstof laten worden. Dat mag nu niet, maar kan dankzij de VVD vaker dan voorheen. (circulaire economie) met alle voordelen vandien.
- Hoe was het voor de VVD als rechtse partij om vier jaar lang te regeren met een linkse partij als de PvdA als het gaat over het klimaatbeleid?
We konden goed zaken doen met de PvdA, ondanks onze zeer grote verschillen. Voor beide partijen heeft er wat in gezeten. Over het algemeen: Wij vieren onze successen, bij de PvdA keken ze vaker naar wat ze niet hadden binnengehaald. Dat komt omdat VVD-ers vaak wat meer optimistische mensen zijn en pragmatisch iets willen bereiken in plaats van de druk te voelen om direct de hele wereld en al haar problemen te willen oplossen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb