Artikel Milieudefensie
Milieudefensie probeert via bewegingsopbouw, mensen uit de samenleving met zich mee te krijgen, zodat ze druk kunnen uitvoeren op bedrijven en de politiek om zo bepaalde klimaatstandpunten er doorheen te krijgen. Ook milieudefensie heeft net als Urgenda in 2016 een rechtszaak tegen de Nederlandse staat gespannen. Milieudefensie eiste in het kort geding dat Nederland met plannen moet komen zodat 'op de kortst mogelijke termijn' overal wordt voldaan aan de Europese normen voor een schone lucht, door vermindering van fijnstof en stikstofdioxide. De rechter heeft Milieudefensie volledig in het gelijk gesteld en de overheid opgedragen om de lucht-knelpunten zo snel mogelijk weg te werken. Met de uitkomst van deze rechtszaak was ook Urgenda erg tevreden, ze vinden dat het veel goede gevolgen heeft voor de gezondheid en luchtkwaliteit. Het kort geding is voor Milieudefensie nog maar de aanloop naar een nieuwe rechtszaak op 14 november. Daarin zet de milieuorganisatie hoger in en claimt schone lucht als mensenrecht. Toen er werd gevraagd of Milieudefensie nog meer verandering zou willen zien in de aanpak van Nederland tegen de klimaatverandering reageerde mevrouw Wijnands hier als volgt op: ‘’Wij zouden graag drastischere beleidsmaatregelen zien die eerder voltooid moeten zijn dan wat nu in beleidsstukken staat.’’
Milieudefensie kan natuurlijk niet al zijn campagnes en projecten alleen doen. Ze krijgen dan wel hulp in de kosten door donaties, ledencontributies en ook deels uit subsidies, maar ze hebben ook hulp nodig bij de uitvoering. Met wie ze dan samenwerken verschilt per campagne, zo werken ze de ene keer samen met vakbonden en andere keren weer met boeren. Milieudefensie richt zich wat betreft doelgroepen vaak op mensen die zich al bezighouden met het klimaat. Zo zei mevrouw Wijnands: ‘’We benaderen doelgroepen waarvan wij denken dat ze eerder geneigd zijn om aan ‘onze kant’ van het verhaal te staan. Dit is per campagne verschillend.’’ Milieudefensie heeft in samenwerking met verschillende organisaties het klimaatprobleem steeds meer op de kaart weten te zetten. Omdat klimaatverandering volgens Milieudefensie een abstract probleem is, proberen zij het te koppelen door iets wat dichterbij staat, dus dan zeggen ze bijvoorbeeld dat iets slecht voor je portemonnee of voor je gezondheid. En zo proberen zij de burgers mee te krijgen met hun doelstellingen. Milieudefensie gelooft dat de verandering van ‘onderop’ komt en door op de mensen in te spelen hebben zij hun mentaliteit weten te veranderen en hen mee te nemen in de omschakeling naar een eerlijke, klimaatgerechtigde wereld. Hier ging mevrouw Wijnands op in met het volgende: ‘’Samen met de burgers laten wij zien dat er heel veel mensen zijn die zich zorgen maken.’’
Wat Milieudefensie nu nog hoopt te bereiken zijn een aantal punten. Ze willen per direct over gaan naar gas loos wonen voor nieuwbouw, een principe waarbij de vervuiler betaald en ze willen binnen 4 jaar geen nieuwe auto’s meer die op fossiele brandstoffen rijden (i.p.v. pas in 2030). Toen wij vroegen of de visie van Milieudefensie haalbaar was reageerde mevrouw Wijnands hier met het volgende op: ‘’De visie van Milieudefensie wordt soms door mensen als vrij radicaal gezien, maar dat is nodig om een lange termijn visie klaar te leggen waar mensen aan kunnen wennen. De visie is ook haalbaar, omdat het noodzakelijk is. Daarvoor hebben wij wel meer politieke wetten nodig om bedrijven aan te pakken.’’ Verder zegt mevrouw Wijnands tevreden te zijn met de aanpak van de klimaatverandering op dit moment, omdat er wel duizenden verschillende manieren zijn om er iets aan te doen en dit blijken tot dusver de best uitvoerbare en meest effectieve mogelijkheden.
Samenwerken: Het proces waarin individuen, groepen en/of staten relaties vormen om hun handelen op elkaar af te stemmen voor een gemeenschappelijk doel.
Samenwerken past heel goed bij de actor ‘belangengroep’, omdat organisaties altijd hulp nodig hebben van anderen om hun doelen te bereiken. Zo kan een organisatie samenwerken met burgers, bedrijven, andere organisaties of een organisatie kan samenwerken met de staat, door bijvoorbeeld via een rechtszaak compromissen te sluiten. Ook is het zo dat iedereen met wie een organisatie samenwerkt hetzelfde doel hebben. Zo staan de mensen die lid zijn van de organisatie achter hun ideeën en hebben ze dus ook een gemeenschappelijk doel.
Maak jouw eigen website met JouwWeb