Kernconcept
Ideologie: Een samenhangend geheel van beginselen en denkbeelden over de meest wenselijke maatschappelijke en politieke verhoudingen.
Bij de actor ‘politieke partijen’ hoort onmiskenbaar het kernconcept ‘ideologie’. Politieke partijen streven vaak vanuit een ideologie en hierop baseren ze hun standpunten. Dit maken zij duidelijk in hun partijprogramma. Als iemand het met één partij in het bijzonder eens is met de standpunten en dus ook de ideologie zal diegene op die partij stemmen.
VVD:
Ik heb in het artikel van de VVD al mijn analyses verwerkt op de antwoorden van de heer Dijkstra. Ik heb daarbij gekeken of het antwoord duidelijk paste in het gedachtegoed van de VVD, of dat het antwoord op een andere manier kan worden verklaard. Hierbij bleek het vaak het eerste geval te zijn, namelijk dat de antwoorden duidelijk waren gebaseerd op de hoofdpunten van de VVD. Deze hoofdpunten zijn eigenlijk heel algemeen datgene waarvan de partij denkt dat het het beste is voor de maatschappij en het beste voor de politiek. Hieraan is te zien dat de VVD een ideologie aanhangt. In het geval van de VVD zijn dit de ideologieën conservatief-liberalisme en economisch liberalisme.
Een voorbeeld: de VVD vindt dat een belangrijke rol bij het oplossen van de klimaatproblemen wordt gespeeld door de samenleving zelf. "Bedrijven, wetenschap en individuen die samenwerken, moderniseren, werken aan innovatie en het verspreiden van kennis". Dit is duidelijk te verklaren met één van de hoofdpunten van de ideologie liberalisme: weinig overheidsinvloed. Het is aan de samenleving om de problemen op te lossen, daar moet de overheid alleen op de achtergrond een rol bij spelen.
Ook het hoofdpunt van het liberalisme 'een vrije markt' komt naar voren in het interview. Toen ik vroeg naar de reden waarom de VVD tegen extra nationale regels is, antwoordde Dijkstra: “Extra nationale regels werken in een open economie als de onze ook slecht. De kans dat grote bedrijven verhuizen naar andere plekken waar mindere eisen worden gesteld is aanwezig. Daar schiet niemand iets mee op”.
De VVD baseert zijn (klimaat-)standpunten dus op een ideologie, namelijk het liberalisme, en daarom past het kernconcept ideologie bij die onderwerp.
ChristenUnie:
Bij de ChristenUnie is het misschien nog wel duidelijker dat de partij vanuit een ideologie zijn (klimaat)beleid opstelt. Die partij gaat zelfs nog een stapje verder; ze gebruiken een geloof om hun standpunten te maken. In het interview met de ChristenUnie werd duidelijk dat de partij ook bij het klimaatbeleid het christendom als uitgangspunt gebruikt.
Een voorbeeld: de ChristenUnie is bereid harde maatregelen te nemen tegen de klimaatproblemen. Daar moet een reden voor zijn. Dik-Faber zei daarover het volgende: "Materialen die de schepping ons geeft willen wij niet verspillen, maar terugwinnen en hergebruiken". De ChristenUnie is dus van mening dat we voorzichtig moeten zijn met datgene wat God ons heeft gegeven.
Ook wil de partij een goed klimaat voor de volgende generatie. Dit komt ook voort uit de 'ideologie' het christendom. Een kernwaarde van het christendom is namelijk naastenliefde. In dit geval geldt die naastenliefde van onze generatie voor de volgende generatie. Als we geen maatregelen zouden nemen tegen de klimaatproblemen zouden we die generatie met een enorm probleem opzadelen, wat zou getuigen van egoïsme in plaats van naastenliefde.
Ook de ChristenUnie baseert zijn (klimaat-)standpunten dus op een ideologie/geloof, namelijk het christendom.
Aangezien beide partijen beïnvloedt worden door een ideologie vonden wij dit kernconcept passen bij deze actor.
Maak jouw eigen website met JouwWeb