Conclusie op de hoofdvraag

Elk levende persoon op Aarde heeft te maken met de klimaatverandering. Omdat dit een behoorlijk groot probleem is/ begint te worden moet er toch echt wat aan gedaan worden. Elke persoon die leeft binnen de grenzen van Nederland heeft te maken met het klimaatbeleid van Nederland. Dit klimaatbeleid wordt opgesteld door de overheid. Uit de deelvraag bij de actor politieke partijen blijkt dat iedere partij met een zetel in de Tweede Kamer invloed heeft op het klimaatbeleid van Nederland, al hebben de partijen in de coalitie wel meer invloed door het opstellen van het regeerakkoord. Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste partijen erg positief zijn opgesteld (in de zin dat ze hun best doen om de situatie te verbeteren) tegenover het klimaat. Dit betekent dat de politieke partijen het klimaat willen verbeteren.                                                                  

Niet alleen de politieke partijen in Nederland hebben invloed op het klimaatbeleid van Nederland. Zo blijkt uit de deelvraag bij de actor belangengroepen dat deze organisaties niet alleen invloed hebben op de burgers en bedrijven, maar ook op het klimaatbeleid van Nederland door via een rechtszaak compromissen te sluiten met de Nederlandse staat over bijvoorbeeld doelstelling voor een betere luchtkwaliteit. De belangengroepen willen kosten wat het kost het klimaat verbeteren, dus deze leveren ook een positieve bijdrage aan de verandering van het klimaat.                                                     

Uit de deelvraag bij de actor direct betrokkenen (deskundigen) blijkt dat deze eigenlijk niet zo veel tot geen invloed heeft op het klimaatbeleid van Nederland. De direct betrokkene heeft daadwerkelijk invloed op de ideeën over het verbeteren van het klimaat, maar niet zo zeer op politiek niveau. De politiek is te hoog gegrepen voor de direct betrokkenen. De burgers kunnen de direct betrokkenen daarentegen wel makkelijk bereiken. De ideeën van de direct betrokkenen zouden een ontzettend positieve bijdrage leveren aan de verandering van het klimaat, maar deze ideeën kunnen niet goed doorgevoerd worden waardoor deze ideeën in de grote populatie nauwelijks gehoord worden.             

Natuurlijk kan het klimaatbeleid van Nederland van allerlei kanten worden beïnvloed en dat is ook harstikke mooi, maar het gaat er uiteindelijk om hoe dit in de praktijk in zijn werking gaat. Het klimaatbeleid moet van invloed zijn op de Nederlandse burgers. De overheid doet veel dingen om de burgers bewuster te maken van het probleem en neemt zelfs maatregelen zodat iedereen moet meewerken aan het verbeteren van het klimaat.

De ideeën die worden doorgevoerd zijn (bijna) allemaal positief en met de intentie om het klimaat te verbeteren. De burgers vatten dit ook nog eens goed op en werken (bijna) allemaal mee om het klimaat te verbeteren. Ons onderzoek toont dus aan dat het klimaatbeleid van Nederland ontzettend positief bijdraagt aan de verandering van het klimaat.

Met onze hypothese zaten we er best wel naast. We dachten dat er goede ideeën waren, maar dat de uitvoering hiervan niet goed genoeg zou zijn. Hierdoor zouden volgens ons de burgers er lak aan hebben en zou dit klimaatbeleid dus geen enkele bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat. De ideeën blijken goed te zijn en de uitvoering ervan ook. Hierdoor levert het een positieve, en dus een goede, bijdrage aan het verbeteren van het klimaat. 

Paradigma

Sociaalconstructivisme-paradigma

Sociaalconstructivisme is geïnteresseerd in hoe mensen sociale ongelijkheid in de samenleving waarnemen en samen handelend vormgeven.


Wij hebben ons onderzoek gedaan volgens het sociaalconstructivisme-paradigma. Tijdens het lezen van de samenvattingen van de verschillende paradigma's was deze veruit degene die het meeste met ons onderzoek te maken had. Het gaat er namelijk om dat verschillende actoren samen vorm geven aan sociale ongelijkheid. De basis van ons onderzoek is het interviewen van actoren over hun mening over en handelsplan tegen de klimaatproblemen. Het is daarbij zeer opvallend dat verschillende actoren hetzelfde verschijnsel anders vormgeven. Zo denken de VVD en de ChristenUnie compleet anders over één en hetzelfde, aangezien het klimaatprobleem een feit is. Burgers kijken er dan weer heel anders tegenaan, omdat ze eigenlijk een vrij frisse blik hebben op het klimaatprobleem in plaats van dat ze zich er al uitgebreid in hebben verdiept.

Verder is het paradigma erin geïnteresseerd hoe mensen handelen in conflictsituaties en in situaties met samenwerkingsverbanden. Dat is eigenlijk exact wat wij onderzoeken in dit SWO: hoe verschillende actoren handelen en zo invloed hebben op het klimaat(beleid). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb