Basisvragen:

  1. Hoe lang bestaat deze organisatie al?

Afgelopen zomer bestonden we 10 jaar

  1. Hoe lang werkt u al voor deze organisatie?

Ik werk zelf ongeveer 1 jaar voor Urgenda

  1. Wat is uw functie binnen deze organisatie?

Op mijn visitekaartje staat ‘senior projectleider energie en klimaat’.

Interviewvragen:

  1. Op wat voor manieren probeert deze organisatie te helpen bij de aanpak van het klimaatverandering?

Door projecten uit te voeren in samenwerking met bedrijven en burgers.

  1. Welke doelgroep proberen jullie te benaderen? En hoe doen jullie dat?

Wij proberen doormiddel van verschillende projecten bedrijven maar ook burgers te bereiken. Een voorbeeld hiervan is een woon-werkverkeer wedstrijd. De werknemer die op de groenste manier naar werk komt heeft gewonnen. Zo stimuleren we werknemers om bijvoorbeeld samen te reizen, wat minder schadelijk is voor het milieu.

  1. Wat heeft deze organisatie tot nu toe kunnen betekenen voor het klimaat?

In 2013 spande Urgenda een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat. Urgenda wilde dat er in 2020 40% minder CO2-uitstoot zou zijn dan in 1990. In 2015 deed de rechter uitspraak: de uitstoot van broeikasgassen moet in 2020 minstens 25% lager zijn dan in 1990. De Staat ging daartegen in hoger beroep. Dit hoger beroep loopt nog.

  1. Hoe bekostigd deze organisatie de werkzaamheden?

Dit doen wij op verschillende manieren. Wij krijgen geld van sponsoren zoals de Postcodeloterij, maar ook door donateurs en doormiddel van projecten. Als wij samenwerken met bedrijven betalen zij ons ook.

  1. Hoe denkt u dat burgers kunnen helpen bij het verbeteren van het klimaat?

Ons doel is dat in 2030 alle energie duurzaam is. Hier zouden de burgers wel aan moeten meewerken. Ook kunnen ze minder vlees eten, huizen beter isoleren, zuinige producten gebruiken, enz.

  1. In hoeverre denkt/ hoopt u dat deze organisatie het klimaatprobleem bekend heeft kunnen maken onder de burgers? En hoe hebben jullie dat tot nu toe gedaan?

Urgenda heeft het klimaatprobleem bekend weten te maken onder de burgers door middel van campagnes. De bekendste en meest recente campagne heet ‘Kies voor het klimaat’. Hierin proberen ze duidelijk te maken dat klimaatverandering iedereen aan gaat.

  1. Wat zou deze organisatie graag anders willen zien aan de aanpak van Nederland tegen de klimaatverandering?

Urgenda heeft dus de Nederlandse staat voor de rechter gesleept omdat ze het niet eens waren met hun doelstellingen voor een beter klimaat. Urgenda vond dat de doelstellingen ‘’te makkelijk’’ waren en daardoor niet snel genoeg effect zouden hebben.

  1. Wat zijn een paar doelen die jullie komende jaren hopen te bereiken?

Al onze doelen staan in ons boek ‘Visie 2030’, maar ons hoofddoel is toch wel echt een duurzamere toekomst, dus alles wat wij doen lijdt hopelijk naar dit doel.

  1. In hoeverre hoopt/denkt u dat de visie van deze organisatie haalbaar is? En wat is daar voor nodig?

Onze visie is haalbaar, maar gaat misschien niet gehaald worden. Het vergt namelijk veel medewerking van zowel de overheid als de burgers. Veel mensen zijn het niet eens met de grote hoeveelheden vluchtelingen die nu naar Nederland komen, maar als de temperatuur blijft stijgen door de klimaatverandering, worden sommige gebieden onbewoonbaar. Hierdoor zullen er nog meer vluchtelingen komen. Klimaatverandering gaat ons dus allemaal aan. Urgenda wilt met hun campagnes laten zien wat er mogelijk is, en steekt de handen uit de mouwen, en spoort de burgers aan dit ook te doen.

  1. Als u het zelf mocht bepalen, hoe zou u de klimaatverandering aanpakken?

De enige manier waarop we de klimaatverandering kunnen aanpakken, is door het samen te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb