Artikel ChristenUnie
De ChristenUnie is vanzelfsprekend een christelijke partij. De Bijbel speelt een grote rol in hun partijprogramma. Of dat ook het geval is in het klimaatbeleid van de ChristenUnie en of dat beleid een grote rol speelt in het landelijke beleid krijgt u te lezen in dit artikel.
Eerst het inhoudelijke deel van het beleid. De ChristenUnie is een zeer klimaatprogressieve partij die snel drastische maatregelen wil nemen tegen de klimaatproblemen. Dat steekt Dik-Faber ook niet onder stoelen of banken: “Wij willen zo snel mogelijk af van olie, gas en kolen en ruim baan voor schone energie. Energiebesparing in de industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit wordt topprioriteit. Auto’s zonder uitstoot en energieneutrale huizen worden de norm”. De verklaring van dit antwoord geeft Dik-Faber eigenlijk al in de zin erna, waarin ze zegt dat we met zijn allen zuinig moeten zijn met de materialen die de schepping ons heeft gegeven. Hierin is al duidelijk te zien dat de ChristenUnie ook voor het klimaatbeleid de Bijbel op zijn minst raadpleegt, als het al niet als uitgangspunt wordt gebruikt.
Waar het beleid van de partij vooral verschilt van dat van andere partijen is de snelheid waarmee de ChristenUnie de maatregelen wil invoeren: “In plaats zich alleen te richten op de doelen voor 2030 wil de ChristenUnie ook tussendoelen, die elke vijf jaar gecontroleerd worden”. Dit getuigt van een oprechte wil de klimaatproblemen tegen te gaan.
Verder richten de maatregelen zich grotendeels op de burger en zijn omgeving: “Zo kunnen burgers zelf initiatief nemen als het gaat om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op hun huis. Ook afvalscheiding staat hoog op de prioriteitenlijst van onze partij. Daar hebben de burgers vanzelfsprekend een grote invloed op door zelf bewuster afval te scheiden”.
Aangezien Dik-Faber Infrastructuur en Milieu, Energie, en Landbouw en Natuur in haar portefeuille heeft speelt zij ook een rol in het klimaatbeleid van de ChristenUnie. Zelf bagatelliseert ze dat een beetje: “Als Kamerlid van de ChristenUnie ben ik lid van de fractie en het klimaatbeleid van de ChristenUnie is een gezamenlijk standpunt, zoals dat ook in ons verkiezingsprogramma is opgenomen. Wel geef ik de uitwerking van dat gedachtegoed mede vorm door mijn bijdrage aan debatten, het indienen van moties en amendementen, het afleggen van werkbezoeken etc.”.
Zoals al duidelijk was geworden gebruikt de ChristenUnie ook bij het klimaatbeleid de christelijke visie. Op de site van de ChristenUnie staat echter dat de partij in zoveel mogelijk kwesties God wil betrekken, maar dat de Bijbel geen politiek handboek is voor het oplossen van problemen van deze tijd. Dat roept de vraag op of het klimaatprobleem dan niet zo’n probleem van deze tijd is. Daarop had Dik-Faber het volgende te zeggen: “Met de opmerking dat de Bijbel geen politiek handboek is voor het oplossen van problemen van deze tijd bedoelt de partij dat niet elk wissewasje moet worden opgelost met een Bijbel in je broekzak. We houden echter wel altijd de standpunten van de partij in de gaten. Deze zijn voor het grootste deel gebaseerd op de Bijbel. Bij het klimaat komt dit ook naar voren”. Ook hieruit blijkt weer dat de partij zijn klimaatbeleid op de Bijbel afstemt.
Dan is er toch nog één laatste ‘hindernis’ voordat het helemaal zeker is dat het klimaatbeleid van de ChristenUnie op de Bijbel gebaseerd is. De ChristenUnie bestaat pas sinds 2000. De partij is weliswaar gevormd uit twee oudere partijen maar is dus wel relatief nieuw in de politiek. Het zou dus nog kunnen dat het klimaatprogressieve beleid van de ChristenUnie voortkomt uit het feit dat de ChristenUnie nog nieuw was in de politiek toen de klimaatproblemen in de loop van het eerste decennium van deze eeuw opkwamen. Ook deze denkwijze ontkracht Dik-Faber: “Ik snap wat je suggereert. (…) Je vergeet echter het volgende: de klimaatproblemen waren voor elke partij nieuw. En hoewel die partijen al wel ingesleten standpunten hadden, moesten ze voor de klimaatproblemen weer een heel nieuw standpunt bedenken. De ChristenUnie heeft bij dat nieuwe standpunt de Bijbel als basis gebruikt en kwam zo uit op een progressief klimaatbeleid”.
We kunnen nu wel stellen dat de ChristenUnie de Bijbel ook gebruikt bij het klimaatbeleid. Dan is uiteraard de volgende vraag: wat heeft dat voor invloed op het klimaatbeleid van de partij? Het antwoord op die vraag is logisch te vinden en ook duidelijk benadrukt op de site van de partij: God heeft ons de Aarde geschonken door middel van de schepping en het is aan ons om daar zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan. Verder is naastenliefde, één van de kernwaarde van het christendom, een reden voor het progressieve klimaatbeleid. Als we doorgaan met het consumeren van fossiele brandstoffen dan zadelen we de volgende generatie met een gigantisch probleem op. Dit getuigt van egoïsme en dat is eigenlijk het tegenovergestelde van naastenliefde.
Tot zover de inhoud van het klimaatbeleid van de ChristenUnie. Dan is er ook nog de vraag in hoeverre dat beleid invloed heeft op het landelijk klimaatbeleid. De ChristenUnie had in het vorige parlement vijf zetels in de Tweede Kamer en dat aantal is hetzelfde gebleven na de verkiezingen in maart van dit jaar. Verschil is wel dat de ChristenUnie in Kabinet-Rutte III in de coalitie zit. Over in hoeverre dat een voordeel is zegt Dik-Faber: “Nu de ChristenUnie in de coalitie zit kan de partij ook met het relatief kleine aantal zetels invloed hebben in de Tweede Kamer. Dit is een zeer groot voordeel want met vijf zetels maak je alleen het verschil als je andere partijen mee kan krijgen in je eigen standpunten”. Dit is een logisch antwoord, omdat je in de coalitie meer mogelijkheden hebt om andere partijen van je standpunt te overtuigen. Toch zal de ChristenUnie nooit meer invloed hebben dan bijvoorbeeld de VVD. De ChristenUnie is hier realistisch in: “Ze hebben vanzelfsprekend de meeste zetels en dat is een groot voordeel bij het stemmen over bepaalde moties en amendementen. Verder zaten en zitten ze in de coalitie, waardoor ze ook de mogelijkheid hebben om de andere partijen in het kabinet te overtuigen van hun mening en zo een meerderheid bij stemmingen te krijgen. Dit zal bij het klimaat net zo zijn als bij andere vraagstukken”.
Samengevat is het klimaatbeleid van de ChristenUnie dus gebaseerd op de Bijbel en is dat de reden van het progressieve klimaatbeleid. De invloed van de ChristenUnie op het landelijke klimaatbeleid is klein als je bijvoorbeeld kijkt naar de VVD door het relatief kleine aantal zetels van de ChristenUnie, maar doordat ze in de coalitie zitten hebben ze meer invloed dan voorheen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb